top of page
Search

STOLICA koju niste znali pronaći



Zasigurno ste vidjeli stolice koje su viralne već nekoliko godina - krase bogato uređene suvremene domove, ali i retro dnevne sobe - one često borave pokraj polica gramofonske ploče ili obitavaju oko stolića na kojima su posluženi kroasani i šalice kave.




Ipak takve stolice često viđamo i u predivnim toskanskim ili pak provansalskim vilama.




Ranije smo spomenuli da su ove stolice takoreći viralne već nekoliko godina; mnogo trendova dolazi i odlazi. Lako je primijetiti kako razni stilovi brzo iščezavaju sa scene, ali klasika ostaje vječna.




Upravo su ove stolice ostale kao dio klasike koja nas prati desetljećima, ali nepravedno su zaboravljene.



Dizajn stolca utjelovljuje funkcionalnu jednostavnost, a estetika odražava modernistička načela koja su prihvatili Le Corbusier i njegov tim.


Godine 1926. Le Corbusier i Jeanneret objavili su svoj rad "Pet točaka prema novoj arhitekturi" u kojem su opisali principe koji stoje iza njihovog arhitektonskog pristupa.



Stolica je tek nakon njegova smrti postala ikonična - zbog čvrstog dizajna i kvalitete izrade još uvijek su tražene na tržištu te dok ih antikvarijati grabe kao prilike, u posljednjih nekoliko godina proizvodnja takvih, ali i sličnih stolica je pokrenula svojevrsnu renesansu.



Jeanneret je zapamćen po modernističkoj estetici dizajna i upotrebi jednostavnih, geometrijskih oblika.

Nakon razdvajanja tijekom Drugog svjetskog rata, Jeanneret se ponovno ujedinio 1950. oko projekta dizajna grada Chandigarha u Indiji. Tijekom tog vremena, Jeanneret je proizveo stolicu po kojoj je najpoznatiji: stolicu od tikovine s nogama u obliku slova V, sjedalom i naslonom od trske i drvenim naslonima za ruke.



Stolice dizajnirane po uzoru na arhitekta Pierrea Jeannereta posljednjih nekoliko godina pronašle su svoje mjesto u luksuznim interijerima - domovima, hotelima, vilama...




Stoga smo sklopili izbor retro stolica iz naše ponude - za sve ljubitelje vintage komada namještaja.


Dodali smo još nekoliko favorita koji mogu upotpuniti domove obogaćene umjetninama, antikvitetima, gramofonskim pločama, izdvojenim prostorima za uživanju u kavi ili čitanju knjige.


U sljedećoj galeriji možete pregledati neke od stolica koje su dostupne za narudžbu.




Namještaj je dostupan za narudžbu unutar i van projekta.

Za više informacija možete nas posjetiti u našem salonu ili kontaktirati na; info@design.hr mob. 091 1333 773 www.design.hr



13 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page